Lukk handlekurv
LCI X URBAN

LCI X AWA

 

På AWAs nyeste kolleksjon får du se trykk litt utenom det vanlige. AWA, som eksklusivt selges på Urban, samarbeider nemlig med den norske billedkunstneren Lars Christian Istad. Den 85 år gamle selvlærte kunstneren bruker den tradisjonsrike teknikken tresnitt og lager vakre bilder av norsk natur – aller helst av kysten. Verkene hans pryder en rekke offentlige bygg og bedrifter i Norge, og opp gjennom karrieren har han blant annet stilt ut på Høstutstillingen, hatt egen utstilling på KUBE - kunstmuseet i Møre og Romsdal og Romsdalsmuseet Krona i Molde. Nå kommer noen av hans mest kjente bilder på trykk på hoodies, t-shirts og skjorter.  

LCI X URBAN
LCI X URBAN

Meet the artist Lars Christian Istad

Her kan du bli bedre kjent med Lars Christian Istad, om hvorfor han var litt skeptisk til å få bildene trykket på klær og grunnen til at han elsker treverk:

 

Hva tenkte du da du fikk tilbud om å samarbeide med AWA?

Jeg ble veldig begeistret. Jeg har fortsatt en kjærlighet for klesbransjen. For den første halvdelen av livet så jobbet jeg i konfeksjonsindustrien – fra 1950 og frem til 1985. Så det var ikke før i 1985 jeg begynte som kunstner på heltid. Før det jobbet jeg meg klær og design i 35 år, så det ligger fortsatt hjertet mitt nært. Jeg kommer også fra en skredderfamilie, og var faktisk tredje generasjon skredder.

 

… men du var litt bekymret også?

Jeg må jo innrømme at jeg også ble litt skeptisk, for jeg var redd om det skulle ødelegge ryktet mitt som billedkunstner. Men etter å ha tenkt over det og snakket med barn og barnebarn var jeg ikke i tvil at dette var noe jeg ville være med på. Barnebarna sa til meg “Hvis vi kan gå med trykk av Edvard Munch sine bilder på t-skjorten, så kan vi jo gå med dine!”.

LCI X URBAN
LCI X AWA

Når fikk du interesse for kunst?

 

Jeg har hatt interessen for kunst siden jeg gikk på skredderutdanning, hvor vi blant annet hadde motetegning. Da ble jeg bitt av basillen. Jeg ville egentlig slutte på konfeksjonsutdanning og satse fullt og helt på kunst, men jeg turte ikke. Men kunsten slapp aldri taket, så jeg hadde det alltid som hobby ved siden av. Men etter å ha jobbet 35 år i konfeksjonsfaget, både som skredder og lærer, så fikk jeg en del oppmerksomhet for kunsten min. Jeg fikk stadig spørsmål om flere utstillinger, og var blant annet representert på Høstutstillingen. Da begynte ballen å rulle. Men jeg har aldri hatt som stort mål å bli kunstner, det har bare blitt sånn. Det er nok lidenskapen som har ført meg dit jeg er i dag.

Hvordan fikk du sansen for å bruke tresnitt?

 

Jeg holdt på som maler med akvareller, men jeg synes ikke selv jeg fikk det så bra til. På 70-tallet var jeg på grafikk-kurs med Kunstforeningen i Molde, og da fikk jeg prøve meg på tresnitt. Etter jeg prøvde det, var jeg totalt likegyldig til alle andre teknikker. Da fant jeg min stil. Jeg tror kanskje jeg liker tresnitt så godt fordi jeg rett og slett elsker tre. Hele huset mitt er også laget i panel. Og jeg liker å jobbe med hendene og lukten av treverk. Det har vært mange håndverkere i familien, så jeg har nok det genet i meg.

 

Hvorfor er det norske landskapet ditt favorittmotiv?

 

Landskapet i Møre og Romsdal er utrolig vakkert - både kysten og fjellet. Jeg har alltid vært glad i naturen og blir veldig inspirert av det. Jeg har også fantastisk utsikt fra huset mitt i Molde, som jeg nyter hver dag. Det er nok mitt favorittmotiv. Kona mi er fra Sverige, så vi har vært en del der også. Da blir jeg alltid inspirert av det svenske landskapet, men når kommer jeg hjem skjønner hvorfor jeg liker meg aller best her. Det finnes ikke noe finere.

Kommer du til å kle deg opp i kolleksjonen selv?

Hehe, det vet jeg ikke. Men jeg vet at barnebarna mine har veldig lyst på!